Hastanemizde Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği hizmet vermeye başlamıştır;

Bölümümüz hastalıkların biyolojik ve ruhsal yönüyle ilgilenmesinin yanı sıra, davranışsal ve toplumsal yönüyle de ilgilenen ve bu açıdan eğitime ve koruyucu sağlığa yönelik de çalışan bir uzmanlık dalıdır. Çocuk psikiyatristlerinin amacı; ruhsal açıdan sağlıklı ve mutlu bir çocuk yetiştirilmesine yardımcı olmak, akademik ve sosyal alanlarda yaşanılan sorunları gidermeye çalışmak, gençlik ve erişkinlikte ortaya çıkabilecek psikiyatrik sorunları, uyum sorunlarını ve suç oranlarını azaltmaya katkıda bulunmaktır.

Bölümümüz Doç. Dr. Seda Aybüke SARI tarafından 2021 yılı Aralık ayında kurulmuş ve hasta kabulüne başlanmıştır.

Anabilim Dalı’nın çalışma alanları:

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi temel konuları üzerine çeşitli kuramsal ve uygulamalı eğitimin yanı sıra; aile tedavisi, adli psikiyatri, sosyal hizmet uygulamaları, danışmanlık hizmetleri, okullara eğitim danışmanlığı, psikometrik değerlendirmeler ve topluma yönelik koruyucu ruh sağlığı hizmeti bölümümüzün çalışma konuları arasındadır. Polikliniğimizde bebeklikten genç erişkinliğe sağlıklı ruhsal gelişim ve patolojik durumları kapsayan çok sayıda duygusal, davranışsal ve gelişimsel durum ve problemlerin psikiyatrik değerlendirme ve tedavisi gerçekleşmektedir. Ana Bilim dalımızda poliklinik tarzında ayaktan hasta görülmektedir; yatması gereken hastalar psikiyatri ve pediatri bölümleri ile iş birliği yapılarak yatış işlemleri yapılır ve izlenir. Ayrıca diğer bölümlerle konsültasyon ve liyezon çalışmaları da yürütülmektedir.

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Hangi Hastalıklarla İlgilenir?

Otizm Spektrum Bozuklukları

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu

Öğrenme Güçlüğü (Disleksi, Diskalkuli)

Zihinsel Gerilik

Anskiyete (Kaygı) Bozuklukları

Depresyon

Davranım Bozukluğu

Okul Reddi

Kekemelik ve Diğer Konuşma Bozuklukları

Tik Bozuklukları

Obsesif Kompulsif Bozukluk ( Takıntı/ Evham Hastalığı)

Alt Islatma/Kaka Kaçırma

Beslenme ve Yeme Bozuklukları

Uyku Bozuklukları ( Kabus Görme, Gece Terörü, uyurgezerlik vb.)

Boşanma

Yas süreci

Polikliniğimizde 0-18 yaş aralığında olan çocuk ve ergenlik çağına gelmiş bireylere danışmanlık verilmesinin yanı sıra Aile ve çocuk birlikte de değerlendirilebilmektedir. Muayene süreleri 30 dakikayı bulmakta ve bu süre bireylerin özelliklerine göre değişkenlik göstermektedir.

 POLİKLİNİĞİMİZDE UYGULANAN TESTLER

Kent-Porteus zeka testi

AGTE (Ankara Gelişim Tarama Envanteri): 0-6 yaş arası çocuklara uygulanır.

Öğrenme güçlüğü bataryası

Bender –Gestalt görsel motor algı testi: Polikliniğe gelen 4 yaş üzeri her hastaya rutin olarak hekim tarafından uygulanır.

Cümle tamamlama testi: Polikliniğe gelen okuma-yazma bilen her hastaya rutin olarak hekim tarafından uygulanır.

DİĞER İŞLEMLER

Özürlü sağlık kurulu raporları

Polikliniğimizde yakın zamanda yapılan bir düzenleme ile özürlü sağlık kurul raporu için başvuran hastalar randevulu olarak sadece Perşembe günleri bakılmaktadır. Hastaların gerekli muayane ve tetkik işlemleri yapıldıktan sonra aynı gün içerisinde raporları düzenlenmektedir.

Adli raporlar

Polikliniğimize Adli tıp AD veya Cumhuriyet Savcılıkları tarafından adli vaka olarak yönlendirilen çocuklar randevusuz olarak kabul edilir. Gerekli muayene ve tetkikleri yapıldıktan sonra aynı gün içerisinde raporları düzenlenir.

Yatış İşlemi;

Bölümümüze ait yataklı servis bulunmamaktadır. Bu nedenle yatış ihtiyacı olan hastalar (intihar riski, depresyon, şizofreni manik atak, yeme reddi vb ) için ya hastanemizin Psikiyatri servisi ile iş birliği yapılarak takip edilmekte ya da yataklı servisi olan başka bir kuruma sevki sağlanmaktadır.

Doç. Dr. Seda Aybüke SARI ( Anabilim Dalı Başkanı)’ ya yeni görevinde başarılar dileriz.